Mogelijke onderzoeken

  • Aandachtonderzoek

In een aandachtonderzoek wordt de selectieve aandacht (gericht kunnen focussen op één aspect), de volgehouden aandacht (langdurig kunnen focussen) en de aandachtcontrole (aandacht kunnen afwisselen tussen verschillende dingen) getest.

  • Belevingsonderzoek

In een belevingsonderzoek wordt nagegaan hoe je kind naar de wereld rondom zich kijkt en hoe hij/zij zich daarin voelt. Er wordt ingegaan op de gevoelens die je kind ervaart, hoe hij/zij zijn gezin en zijn ruimere omgeving beleeft en hoe hij/zij naar zichzelf kijkt. Indien nodig wordt er een extra observatie (in de praktijk of in de klas) gepland.

  • Intelligentieonderzoek

De cognitieve mogelijkheden van je kind worden in kaart gebracht en er wordt gekeken naar welke sterktes en zwaktes je kind heeft op cognitief niveau. Er wordt een algemeen intelligentieniveau gemeten.

  • Onderzoek naar autismespectrumstoornis

Aan de hand van een aantal diagnostische tests en observaties in verschillende contexten, wordt er bekeken of er voldaan wordt aan de kenmerken van een autismespectrumstoornis.

  • Ontwikkelingsanamnese

De ontwikkeling van kinderen vanaf de zwangerschap en bevalling over baby- en kindertijd tot de puberteit en adolescentie maakt hen tot wie ze zijn of worden als volwassenen. Inzicht krijgen op deze ontwikkeling voor domeinen als motoriek, taal en spraak, sociaal-emotioneel, gedrag en communicatie in verschillende omgevingen (thuis, school, vereniging) biedt verklaringen of aanwijzingen bij de verdere diagnostiek of begeleiding.

  • Gedragsonderzoek

Voornamelijk met behulp van observaties op school of thuis wordt het gedrag van het kind of de jongere in kaart gebracht. Ook gedragsvragenlijsten door de ouders, jongere zelf of leerkrachten ingevuld, kunnen een duidelijk algemeen gedragsprofiel opleveren.

  • Onderzoek naar executieve functies

Uitvoerende functies als plannen, organiseren, initiatief nemen of werkgeheugen zijn in het dagelijks leven en bij het studeren of werken essentieel om tot resultaten te komen. We brengen deze vaardigheden in kaart als onderdeel van diagnostiek naar o.m. ASS of ADHD, of als onderdeel van (studie)begeleiding.